2012. március 2., péntek

Bécsi karácsonyi vásár


A bécsi Christkindlmarkt az egyik legrégebbi karácsonyi vásár. Múltja egészen a 13. századig nyúlik vissza, azóta csak a vásárok mérete változott. Abrecht császár 1294-ben adományozta a kereskedőknek és az iparosoknak az árusítás jogát, ezzel teremtve meg a városi lakosok jobb ellátását szolgáló vásárt a Dezembermarkt-ot, ahol a kínálat összetétele semmiben sem különbözött az év más vásáraiétól.
Később a vásár jellege, külseje és neve is többször megváltozott. A 16. században Tamás-vásárnak hívták, s megjelentek a mézeskalácsos mesterek. Az 1800-as évek elején jelentek meg először a karácsony ünnepéhez kapcsolódó termékek (gyertyák, díszek). Mai formája csak a 20. század második felétől létezik.
A bécsi Városháza előtt 1975 óta rendezik meg a legnagyobb osztrák vásárt, ahol kézműves termékeket, gyertyákat, édességeket, karácsonyfadíszeket, játékokat, ételt, italt vásárolhat a látogató.
A bécsi karácsonyi vásár a város több pontján jelen van, de a központi fő attrakció a Rathausplatz-on található, ahol az óriási karácsonyfa fényeinek meggyújtásával veszi kezdetét a vásár. Általában 140 stand fogadja a látogatókat, s az árusok sorsolás útján nyerik el az árusítási jogot. Környezetvédelmi okokból az árusok nem használhatnak műanyag poharakat, ezért minden évben változó külsejű vásári bögréből ihatjuk a puncsot minden alkalommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése